Į pagalbą naujo verslo kūrimui

30/09/2012 10:39

Kiekvieną kartą, kai matau sėkmingą verslą, žinau - kažkas priėmė drąsų sprendimą.
Peteris Druckeris

 

Pradedantiesiems verslininkams Lietuvos verslo sąlygos ganėtinai sudėtingos ir įtemptos: naujam verslui kurti neretai reikalingos gana didelės pradinės investicijos , o pati rinka yra ganėtinai uždara ir maža. Jau gyvuojančios verslo įmonės dėl sumažėjusios vidaus ir užsienio paklausos jų prekėms ar paslaugoms susiduria su dideliais sunkumais tęsdamos savo veiklą ir siekdamos išsaugoti sukurtas darbo vietas.


Šiuo metu egzistuojanti verslo reguliavimo sistema nėra racionali. Kiekvienas valstybės keliamas reikalavimas gaišina laiką ir verčia verslą naudoti savo išteklius veiklai, nekuriančiai pridėtinės vertės.  Todėl dar 2010 metų rugsėjo mėnesį startavęs Europos Sąjungos struktūrinių fondų projektas skirtas gerinti investavimo, darbo ir gyvenimo sąlygas Lietuvoje, skatinti žmonių verslumą bei naujų darbo vietų kūrimą yra ženkli parama ypatingai naujam verslui.

Projekto tikslas - palengvinti verslo veiklos sąlygas, įlieti papildomų lėšų į Lietuvos rinką bei palengvinti verslui galimybę pasiskolinti, išlaikyti darbo vietas ir tokiu būdu mažinti socialines įtampas visuomenėje.


Kauno kredito unija pasirašė sutartį su verslumo skatinimo fondo valdytoju UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) dėl 50 mln. litų vertės mikrokreditavimo projekto vykdymo ir aktyviai įsiliejo nuo pačios projekto pradžios. Projektas tęsis iki 2018 metų gruodžio 31 d.  Daugiau informacijos apie „Verslumo skatinimo“ projektą: http://www.kku.lt/Paslaugos/Mikrokreditavimo-projektas

 

Kauno kredito unijos administracijos vadovės Ernestos Ramaškaitės teigimu, -  „Verslumo skatinimo priemonės tikslas – sudaryti sąlygas labai mažoms ir mažoms įmonėms bei fiziniams asmenims pradėti savo verslą, naudojantis finansų inžinerijos priemone, tuo skatinant verslumą ir savarankišką užimtumą bei naujų darbo vietų kūrimą. Mūsų unijos tikslas yra ilgalaikis ir sąžiningas ryšis, skaidri kooperacija. Tad savo nariams esame pasiruošę teikti visokeriopą paramą naudojantis ES struktūrinių fondų priemone steigiant savo verslą ir kuriant naujas darbo vietas.“


Labai svarbu, kad pradedantieji verslą jaunieji verslininkai pagrįstų savo verslo idėją, paruoštų verslo planą, numatytų ne tik tiesiogines išlaidas (pvz. įsigyjamų įrengimų atsarginės detalės, medžiagų pirkimas ir logistika). Verslo planas - tai žodžiu ir skaičiais pateikta informacija apie įmonės būklę, struktūrą, planus ir prognozes. Dažniausiai verslo planas ruošiamas siekiant gauti paskolą naujojo verslo plėtrai. Paprastai bankai jaunam verslui kelia gana griežtus reikalavimus. Tuo tarpu kredito unijos vertindamos verslo  planus yra žymiai lankstesnės ir kiekvienu atveju stengiasi atskirai įsigilinti į situaciją, ieško abipusiai naudingo sutarimo.


Kauno kredito unija puoselėdama kooperacijos tradicijas, skiria išskirtinį dėmesį Kauno ir Kauno regiono verslo atstovams tad Kauno kredito unijos narių, pasinaudojusių mikrokreditavimo  projektu, sėkmės istorijų yra ne viena. Kauno kredito unijos nariai, gavę lengvatinius kreditus, gali kreiptis į INVEGĄ dėl 95 proc. sumokėtų palūkanų kompensavimo.


„Bendradarbiavimo su Kauno kredito unija dėka galėjau įgyvendinti savo seną svajonę, pradėti nuosavą verslą. Buvau maloniai nustebinta, Kauno kredito unijos darbuotojų profesionalumu, noru padėti ir susivokti situacijoje. Tai nuostabus jausmas, kad tu gali užsiimti savo mėgstama veikla, tarnaudamas žmonėms.“ – sako UAB "Kepyklėlė Delice" direktorė Jolita Vanžodienė.

 

Glaudaus bendradarbiavimo dėka nuo projekto vykdymo pradžios iš viso išduotos 36 paskolos, iš kurių 17 buvo skirtos naujo  verslo pradžiai. Sėkmės istorijomis gali pasidalinti ir paslaugas teikiančios ir gamybinės įmonės, individualūs verslo vienetai.

 

Dėl konsultacijų prašome kreiptis į Kauno kredito unijos centrinę būstinę:
K. Donelaičio g 62 – 301, BLC verslo centras Kaune
Tel. 8 (37) 752 762, Mob. tel. 8 608 55861,
El. paštu: info@kku.lt,  http://www.kku.lt