Akriliniai dažai – ką žinome apie juos?

12/03/2015 20:46

Akriliniais dažais žavisi menininkai, dekoratoriai dėl jų unikalių savybių: gebėjimo juos maišyti tarpusavyje ar su kitom dekoravimo priemonėm, dėl greito jų džiuvimo, ilgaamžiškumo, atsparumo aplikos poveikiui, galimybės dažyti įvairius paviršius.  

Ar susimąstome, kad akriliniais dažais nudažytos namų sienos, daugumos namų lauko fasadai. Daugelyje pramonės šakų naudojamas akrilas. Tai tokie unikalūs dažai, vandens pagrindo, maišomi su vandeniu, smėliu, tinku, glaistu, įvairiomis kitomis medžiagomis, bet išdžiuvę tampantys atsparūs vandeniui, aplinkos poveikiu, šalčiui, karščiu. Tikras šių dienų stebuklas, kurio panaudojimo galimybės labai plačios.                       

Akrilas pasižymi visai kitokiu savybių rinkiniu nei akvareliniai, aliejiniai dažai. Tai palyginti modernūs dažai lyginant su akvarele, aliejiniais dažais. Akrilo istorija atsirado pastarąjį šimtmetį, tuo tarpu tapybos istorija siekia renesanso laikus.  

Akrilinių dažų istorija prasidėjo visai neseniai. Otto Rohm – tai pirmasis žmogus kuris prisidėjo prie akrilinių dažų sukūrimo. Jis užpatentavo savo išradimą ir ėmė naudoti akrilines dervas pramonėje. 1950 metais Otto Rohm ir jo verslo partneris Otto Haas pristatė pirmąją akrilo emulsija, specialius dažus, kurie ir tapo visų šiuolaikinių menininkų akrilinių dažų pagrindų. 1955 metais pirmieji komerciškai pasiekiami vandens pagrindo akriliniai dažai buvo pateikti į rinką. Šie dažai padarė perversmą tapyboje, praplėtė kūrybines galimybes.

Šiandien akriliniai dažai naudojami su specialiais sendinimo lakais, kurie „sutraukia“ akrilą, ir dažai suskilinėja, sukuriamas sendinimo efektas, akrilas maišomas su įvairiomis dekoratyvinėmis pastomis, tinkais sukuriami įdomūs efektai. Šie dažai populiarūs užsiimant dekupažu, sienų tapyba, sienų dažymu, baldų restauracija ir pan. Atsiradus rinkoje akriliniams dažams, atsivėrė neribotos kūrybinės erdvės, kurios tiriamos dar ir šiandien.

Lietuvoje gaminamų akrilinių dažų ir dekoravimo priemonių „Daily Art“ atstovai Lietuvai „UAB Dekostudija“ komercijos direktorė Eglė Rupšlaukienė teigia, kad Lietuvoje gaminamos itin aukštos kokybės dekoravimo priemonės ir akriliniai dažai, kurie vertinami ne tik Lietuvoje bet ir už jos ribų. Dekoravimo priemonės plačiai naudojamos lietuvių menininkų tarpe. „Daily Art“ didžioji dalis produkcijos eksportuojama į užsienio valstybes. Galime didžiuotis, kad populiarios rankdarbiams, dekupažui, dekoravimui priemonės ir akriliniai dažai gaminami ne svetur, bet Lietuvoje. Akrilinių dažų galite įsigyti www.dekostudija.lt



Daugiau informacijos teikia:


Eglė Rupšlaukienė
„UAB Dekostudija“
info@dekostudija.lt
www.dekostudija.lt

Laisvalaikis

17/02/2013 13:16

Elektrinis Robstep M1 riedis puikiai tinka ir darbui ir poilsiui

Apsaugos darbuotojai bus visa galva aukštesni- tai leis prižiūrėti didesnį plotą.   Didelių sandelių darbuotojai pamirš apie kojų skausmą. Riedis greitai transportuos juos ir nedidelius krovinius iš taško A į tašką B. Puiki alternatyva Golfomobiliui. Riedis laisvai nuvažiuoja net 20...
Read more
<< 1 | 2 | 3 | 4