Automatika – neišvengiama ir vienintelė pramonės ateitis

11/10/2021 12:11

Automatika, robotika, dirbtinis intelektas, pramonės skaitmenizavimas – šių dienų realybė, prie kurios turi prisitaikyti visuomenė, o svarbiausia - pramonė. Akivaizdu, šiame greitai kintančiame skaitmeniniame kontekste įmonių gamybos technologijų, paslaugų, produktų, įvairių procesų atsinaujinimas tampa esminiu klausimu, o Lietuvoje ir regione – jis itin aktualus.

Džiugu, kad vis daugiau regiono įmonių geba įvertinti kontekstą ir galimybes, kurias neša technologinių inovacijų diegimas. Vienok, akivaizdu, jog progresas nėra pakankamas, nes Lietuvos įmonių produktyvumo rodikliai vis dar gerokai atsilieka nuo ES.

Bet kurios pramonės srities automatizavimas padidina technologinio proceso efektyvumą, mažina darbo jėgos poreikį, o taip pat ir žmogiškojo faktoriaus įtaką procesui.

Automatikos komponentai ir jų nenutrūkstamas tiekimas tampa svarbia viso proceso dalimi. Sugedęs elementas turi būti surastas ir pakeistas greitai ir nesukeliant didelių gamybinių nuotolių. Todėl gamybos įmonės glaudžiai bendradarbiauja su automatikos komponentų tiekėjais, kurie gali pasiūlyti daugelio automatikos ir elektronikos komponentų gamintojų komponentus minimaliomis laiko sąnaudomis.

Pavyzdžiui, Moderni automatika (Industry Automation24) tiekia rinkai pagrindinių automatikos gamintojų – ABB, Schneider, Siemens, Omron, Yaskawa ir kitų gamintojų automatikos ir elektronikos komponentus bei elementus. Patogu rinktis vienoje vietoje, be to, ir itin geromis kainomis. Nesinaudojimas papildomų tarpininkų paslaugomis leidžia automatikos gaminius pateikti rinkai itin patraukliomis kainomis. Platus sandėlyje turimų prekių asortimentas – taip pat svarbus aspektas, siekiant užtikrinti minimalius proceso trikdžius ir nuostolius.

Dar keletas aspektų, su kuriais neišvengiamai susiduria automatikos ar elektronikos komponentų ieškantys klientai. Kartais ieškomas komponentas jau yra pabaigęs savo gyvenimo ciklą ir jo gamyba yra nutraukta. Ką tuo atveju daryti? Keisti visą gamybinę liniją? Tikrai ne kiekvienai įmonei tai būtų priimtinas sprendimas, ypač kai jį reiktų priimti visai neplanuotai. Taigi, išeitis yra! EOL arba „nutrauktos gamybos komponentai“ gali išgelbėti procesą ir suteikti reikiamo laiko visos linijos atnaujinimui. Taigi, EOL komponentai – gal ir neilgalaikė, bet tvari išeitis iš susidariusios situacijos.

Kitas būdas laikinai spręsti problemas, nepriimant skuboto sprendimo modernizuoti visą gamybos liniją – tai sugedusio automatikos komponento pakeitimas naudotais automatikos komponentais.

Taigi, kelias sklandžiai pramonės automatizacijai atviras, o sugedęs automatizuotos linijos komponentas gali būti greitai pakeistas – nauju, nutrauktos gamybos ar naudotu komponentu. Automatikos komponentų tiekimas tikrai nestabdys jūsų gamybinių procesų.