Ką svarbu apsvarstyti prieš kuriant pirmąją interneto svetainę savo verslui?

11/12/2018 12:02

 

Nežinote, kuo skiriasi tinklaraštis nuo interneto svetainės ar socialinių tinklų? Jaučiatės pasiruošęs kurti pirmąją interneto svetainę verslui, tačiau nežinote nuo ko pradėti?

Turėti profesionalią, visapusiškai patogią ir išsamią internetinę svetainę yra svarbu kiekvienam verslui. Tačiau pradžia gali atrodyti bauginanti, ypač, jei niekada nesate turėjęs savo svetainės anksčiau. Toliau pateikiami patarimai, į kuriuos atkreipus dėmesį interneto svetainės kūrimas tampa „įkandamas“.

 

 

 

Turėti aiškų tikslą

 

Kiekviena smulkaus verslo interneto svetainė skiriasi, nes kiekviena siekia skirtingų tikslų. Jei norite, kad jūsų pirmoji verslo svetainė taptų portalu žmonėms, norintiems pirkti produktus, būtent tokį tikslą ir turite išsikelti. Jei manote, kad jūsų verslo svetainėje turėtų būti pateikta klientui aktuali informacija, skatinanti įsigyti prekes ar paslaugas, jūs visuomet privalote tai galvoje kurdami svetainę. Svetainė be aiškios paskirties kainuoja daug laiko ir pinigų, be to, suteikia daug mažesnę naudą, nei yra tikimasi iš pradžių.

 

Asmeninis domenas

 

SUDECO įmonės, užsiimančios interneto svetainių kūrimu, įkūrėja Džeineta Venienė, rekomenduoja įsigyti tiesiogiai verslui aktualų domeno pavadinimą (su esminiais  raktiniais žodžiais). Kai kurie tiekėjai siūlo nemokamus domenus su plėtiniais. Tačiau vardaspavarde.lt yra žymiai lengviau įsimenamas nei kad vardaspavarde.wordpress.lt pavadinimas.

 

Pasirinkti patikimą prieglobą (hosting‘as)

 

Yra daugybė skirtingų interneto svetainių prieglobos platformų. SUDECO IT specialistai patys naudoja ir kitiems pataria dirbti su WordPress, kuri, anot jų, yra geras variantas dėl lengvo bei lankstaus pritaikymo ir naudojimo. Tačiau yra ir daugybė kitų, kurias galite rinktis atsižvelgdami į verslo interneto svetainės poreikius.

 

Apsvarstyti augimą ateityje

 

Vis dėlto jeigu numatote ar tikitės greito verslo augimo, gerai pagalvokite apie tai rinkdamiesi pigias interneto svetainių platformas, skirtas smulkiam verslui. Tokios platformos, kaip Wix ir Squarespace yra geras pasirinkimas tiems, kurie ketina dirbti stabiliai ir be didelių pokyčių ateityje, todėl jiems visiškai užtenka kelių pagrindinių funkcijų. Anot SUDECO specialistų, jei Jūsų verslo poreikiai smarkiai išaugs, duomenų perkėlimas į naują platformą gali būti išties skausmingas.

 

Sukurti interneto puslapių hierarchiją

 

Visos interneto svetainės verslui turi bent kelis skirtingus puslapius. Galite naudoti paprastą ir įprastą formatą su trimis pagrindinėmis MENIU dalimis: Pagrindinis Puslapis, Apie ir Kontaktai. Esant poreikiui, galite pridėti kelis puslapius skirtingoms paslaugoms ar jų kategorijoms aprašyti. Būtų geriausia, jei tai nuspręstumėte prieš pradedant kurti svetainę ar patikint šį darbą kažkam kitam.

 

Integruoti skirtingas kalbas

 

Jei jūsų vykdomas verslas yra tarptautinis, būtinai numatykite bent kelias skirtingų kalbų galimybes: taip išplėsite verslo galimybes. Pavyzdžiui, SUDECO dažniausiai kuria interneto svetaines savo verslą Švedijoje vystantiems lietuviams, todėl dažniausiai pageidaujamos kalbos yra švedų, lietuvių, arba anglų.

 

Pritaikyti mobiliesiems

 

Jau beveik 70% vartotojų informacijos internete ieško telefonu. Ypatingai svarbu užtikrinti, kad naujoji jūsų verslo interneto svetainė būtų pritaikyta mobiliesiems įrenginiams. Nepritaikyta svetainė gali prastai veikti žiūrint mobiliajame telefone, atrodyti neprofesionaliai, dėl ko potencialūs klientai būtų atbaidyti.

 

Galimybė susisiekti

 

Kiekvienas verslo atstovas, be išimčių, interneto svetainėje turi nurodyti tikslią ir teisingą kontaktinę informaciją. Tačiau dėl įvairiausių priežasčių, klientams, norintiems susisiekti, ne visada patogu šia informacija naudotis (paspaudus el. p. adresą neįvyksta nukreipimas į laiško rašymą ir pan.), todėl rekomenduojama internetinėje svetainėje integruoti formą „Susisiekti“. Tai patogus būdas klientams greitai „čia ir dabar“ paklausti dominančio klausimo.

 

Kurti savo turinį

 

Prieš pradedant interneto svetainės kūrimo darbus svarbu nuspręsti, ką norėsite pasakyti. Pasak SUDECO įkūrėjos ir interneto svetainių kūrimo specialistės, Džeinetos Venienės, interneto svetaines savininkas pradžioje turėtų turinį kurti pats, bent jau savo svetainėje. Net jei ketinate samdyti ką nors redaguoti ar dailinti svetainės tekstus, atminkite, kad niekas kitas geriau nei jūs nežino, kokią žinutę klientams ketina perduoti naujas jūsų verslas.

 

Užtikrinti, kad tekstas būtų lengvai skaitomas

 

Kadangi tekstas yra viena iš pagrindinių priemonių suteikti esminę informaciją skaitytojui apie paslaugas ar prekes, todėl būtina pasirūpinti kad jo skaitymas nebūtų varginantis. Patys paprasčiausiai šriftai, naudojami įprastoje spaudoje, tinka ir jūsų svetainei. Šriftas turi būti lengvai įskaitomas. Raitytas ir sudėtingas šriftas ir raitytas šriftas ilgam tekstui nėra tinkamas įrankis originalumui reikšti, tačiau jis puikiai tinka trumpoms antraštėms.

Geriau tekstą skaldyti į trumpas pastraipas, paryškinti esminius sakinius ar citatas. Tekste naudinga naudoti antraštėles, įterpti nukreipiančias nuorodas į kitus interneto svetainės puslapius, kur susidomėjęs skaitytojas gali plačiau paskaityti apie paslaugą

 

 

Pasakyti klientams, kokią naudą duodate klientams

 

Pastebima,  kad tarp naujų svetainės kūrėjų vyrauja tendencija daugiau pasakoti „ką aš darau“, o ne „kokią naudą duodu klientams“. Interneto svetainės skaitytojas yra potencialus jūsų verslo klientas, todėl svarbu pasirūpinti, kad net atsitiktinai užsukęs pas jus į svetainę jis lengvai suprastų, kokią naudą siūlomos paslaugos ar prekės jam duotų.

 

Nebijoti parodyti, kas esate

 

Anot Džeinetos Venienės, dažna smulkių įmonių savininkų užgaida – internetinėje svetainėje atrodyti, tarsi tai būdų didelė kompanija. Ji paaiškina: „Neretai verslą dar tik pradedantys kurti žmonės nori iš karto atrodyti „dideli“. Tačiau tai nėra visuomet naudinga. Dauguma klientų nori žinoti, kas iš tikrųjų yra tas žmogus ar komanda, kuriai jis rengiasi patikėti atsakingus darbus. Todėl interneto svetainė, kurioje matomos įmonės įkūrėjo ir jo komandos nuotraukos atrodo artima ir patikima.“

 

Papasakoti savo istoriją

 

Tai dar vienas būdas užmegzti ryšį su esamais ir potencialiais klientais – papasakoti savo verslo istoriją. Galima skaitytojams suteikti „gyvos“ informacijos apie verslo įkūrėjo asmenybę, arba kodėl ir kaip buvo sukurtas šis verslas, paaiškinti, kokie kilnūs tikslai (ne siekis uždirbti) paskatino tai padaryti.  „Jei pradėjote verslą tam, kad galėtumėte padėti žmonėms arba nutiko kažkas ypatingo jūsų gyvenime, kas paskatino imtis verslo – papasakokite tai, žmonės mėgsta tikras istorijas“ – sako Džeineta Venienė.

 

Paskatinti veiksmui

 

Kitas būdas perduoti aiškią žinutę klientui – paskatinti juos veiksmui. Ar norite, kad interneto svetainės skaitytojas užsiprenumeruotų jūsų naujienlaiškį? Jei taip, turite pridėti prenumeratos formą pagrindiniame interneto svetainės puslapyje. Ar norite, kad klientai įsigytų prekių iš naujausio asortimento? Papasakokite jiems apie tai.

 

Semtis įkvėpimo iš kitų

 

Jei nesate tikras, kaip turėtų atrodyti jūsų verslo pirmosios interneto svetainės dizainas ir turinio valdymas – ieškokite idėjų, tuose tinklapiuose, kurie jums tikrai patinka. Žinoma, nekopijuokite. Tačiau įkvepiantis pasižvalgymas gali padėti suprasti, ko iš ties jums reikia, kas būtų ir gražu, ir patogu jūsų klientams.

 

Profesionali interneto svetainė – asmeninis pasiekimas

 

Smulkaus verslo įmonės, stokojančios pinigų reklamai, kartais renkasi „pasidaryk pats“ kelią, kuriant pirmąją interneto svetainę savo verslui. „Nors kai kuriems iš tiesų pavyksta, tačiau tai yra gana sudėtingas darbas naujo verslo savininkui“ – sako  Džeineta Venienė ir priduria: „Aš tai nuolat girdžiu iš smulkaus verslo savininkų, kurie bandė sukurti svetainę savo jėgomis. Jie didžiuojasi savimi ir džiaugiasi naudinga  patirtimi, tačiau faktas yra tas, kad klientams nerūpi, kas tai darė, ir tai naudinga patirtis kam nors buvo. Jiems reikia, kad interneto svetainė atrodytų profesionaliai, o turinys būtų kokybiškas ir lengvai valdomas. Todėl net jei labai daug pastangų įdedama kuriant interneto svetainę savarankiškai, ji vis tiek gali neatitikti kliento lūkesčių ir net pakenkti jūsų verslui“.

 

Rasti dizainerį, kuriuo žavėtumėtės pats

 

Jei jau rengiatės samdyti kažką, kas bus atsakingas už jūsų pirmosios interneto svetainės sukūrimą, rinkitės tą paslaugos tiekėją, kurio kuriamų svetainių stilius atitinka jūsų verslo stilių. Geriausia pasižvalgyti to žmogaus ar įmonės sukurtose  interneto svetainėse (interneto svetainių kūrėjai jas tikrai skelbia savo atliktų darbų Galerijose) ir įsitikinti, ar pažiūrėti, ar Jums patiktų, jei tai būtų jūsų verslo svetainė; arba – galima tiesiog pasižiūrėti puslapio apačioje, kas yra jūsų mėgstamos (net jei jie parduoda ledus, o jūs padangas) interneto svetainės kūrėjas ir su juo susisiekti.

 

Jei išteklių mažiau – galima naudotis iš anksto sukurtomis temomis

 

Ne visiems verslo naujokams išsyk įkandamos interneto svetainės projektuotojų komandos paslaugų kainos. Tokiu atveju, galima naudotis iš anksto sukurtomis interneto svetainės temomis, kurias siūlo pasirinktas svetainės prieglobos teikėjas. Žinoma, jūsų svetainė bus panaši į 100 kitų, tačiau vėliau, kai verslas sustiprės, bet kada galėsite kreiptis į dizainerius norėdami atnaujinti savo svetainės ir prekinio ženklo įvaizdį. Tačiau specialistai įspėja saugotis visiškai nemokamų temų, kurios gali būti kenkėjiškos. Geriau sumokėti nors ir mažą mokestį, tačiau būti ramiam, kad interneto svetainė yra saugi.

 

Nepersistengti su dizainu

 

Nesvarbu, ar dizainą kursite patys ar dizaineriai – negalima perlenkti lazdos. Laikykitės kelių pagrindinių spalvų, tekstūrų; išlaikykite tik kelis šifrų tipus ir dydžius.

 

Vengti nemokamų fotografijų ir paveikslėlių

 

Kokybiški vaizdai, atspindintys jūsų verslo savitumą yra tokie pat reikalingi, kaip ir geras tekstas. Nors nemokamų fotografijų portalai (PixabayUnsplash ir kt.) siūlo tikrai daug geros kokybės nuotraukų, tačiau atminkite, kad iš ten renkasi visi, todėl ir jūsų interneto svetainė gali tapti kaip visų. SUDECO siūlo kelis sprendimo būdus:

-        Profesionali įmonės fotosesija.

 

„Ilgalaikėje perspektyvoje naudingiausias yra antras variantas“ – mano Džeineta Venienė. „Kruopščiai išsigryninus idėjas, fotosesijos metu net per 1 valandą galima padaryti labai daug skirtingų ir gerų nuotraukų, kurios atspindės jūsų verslo tapatumą, o interneto svetainei suteiks išskirtinumo.“ – teigia SUDECO fotografė Simona.

 

Individuali fotosesija yra puikus būdas įdomiau pristatyti ne tik savo verslą, komandą, bet ir parduodamas paslaugas ar produktus. Pavyzdžiui, net jei teikiate grožio paslaugas, o nemokamų nuotraukų tikrai gausu – individualios grožio salono, procedūrų  nuotraukos atrodys šimtą kartų natūraliau, todėl skatins klientus rinktis tai, kas yra tikra.

 

Įtraukti klientų atsiliepimus

 

Klientų, kurie išbandė ir džiaugiasi jūsų suteiktomis paslaugomis, atsiliepimai – elementas, kuris tikrai reikalingas verslo interneto svetainei. Jei prekės ženklas yra gana naujas, žinoma, tokios skilties iš pradžių dar netraukite – palaukite, kol jau turėsite kokybiškų, pozityvių atsiliepimų, kurias norėtumėte dalintis viešai. Žinoma, jei atsiras klientų norinčių ir galinčių pasidalinti vaizdiniu  atsiliepimu (nuotrauka arba video) – būtinai tai išnaudokite. Net keletas teigiamų klientų atsiliepimų naujam skaitytojui gali padėti sukurti pasitikėjimą jūsų įmone ir teikiamomis paslaugomis.

 


Nuolat vadovautis SEO koncepcija

 

Visi verslai, norintys konkuruoti internetinėje rinkoje optimizuoja savo svetaines, reklamas, tinklaraščius pagal SEO principus. Kodėl?

SEO  - tai būdas interneto svetainei “susidraugauti” su Google ir pakilti į aukštesnes pozicijas paieškos sistemoje“, teigia Džeineta Venienė.  Dauguma žmonių ieškomą prekę ar paslaugą randa pirmame Google puslapyje, todėl SEO yra nuolatiniai veiksmai, galintys padėti ten atsidurti ir jūsų naujam verslui.

Ypatingai svarbu ištirti, kokie yra esminiai jūsų verslo raktažodžiai ir ar jie sutampa su Google paieškose naudojamais potencialių klientų raktažodžiais. Integruokite juos į tekstus. Kurkite daug ir gero turinio. Aktyviai viešinkite jį.

 

Mokytis einant į priekį

 

„Net kai jau jūsų verslo interneto svetainė bus sukurta, tai toli gražu, dar nebus kelio pabaiga, nes įmonės interneto svetainė niekada nebūna baigta iki galo.“ – sako Džeineta. Verslui nuolat augant, būtina kartu keistis, atsinaujinti ir interneto svetainei.  Svarbu nepamiršti prisitaikyti ir prie besikeičiančių  klientų norų ir poreikių – juk dėl jų interneto svetainė ir yra kuriama.

 

Kreiptis pagalbos

 

Būtų nemalonu, jei darbų viduryje, ištikus nesėkmei ar pristigus laiko visą projektą numestumėte jo nebaigę. Atminkite, kad visada galite kreiptis pagalbos, o SUDECO komanda yra visada pasirengusi padėti.

Nežinote, kuo skiriasi tinklaraštis nuo interneto svetainės ar socialinių tinklų? Jaučiatės pasiruošęs kurti pirmąją interneto svetainę verslui, tačiau nežinote nuo ko pradėti?

Turėti profesionalią, visapusiškai patogią ir išsamią internetinę svetainę yra svarbu kiekvienam verslui. Tačiau pradžia gali atrodyti bauginanti, ypač, jei niekada nesate turėjęs savo svetainės anksčiau. Toliau pateikiami patarimai, į kuriuos atkreipus dėmesį interneto svetainės kūrimas tampa „įkandamas“.

Turėti aiškų tikslą

Kiekviena smulkaus verslo interneto svetainė skiriasi, nes kiekviena siekia skirtingų tikslų. Jei norite, kad jūsų pirmoji verslo svetainė taptų portalu žmonėms, norintiems pirkti produktus, būtent tokį tikslą ir turite išsikelti. Jei manote, kad jūsų verslo svetainėje turėtų būti pateikta klientui aktuali informacija, skatinanti įsigyti prekes ar paslaugas, jūs visuomet privalote tai galvoje kurdami svetainę. Svetainė be aiškios paskirties kainuoja daug laiko ir pinigų, be to, suteikia daug mažesnę naudą, nei yra tikimasi iš pradžių.

Asmeninis domenas

SUDECO įmonės, užsiimančios interneto svetainių kūrimu, įkūrėja Džeineta Venienė, rekomenduoja įsigyti tiesiogiai verslui aktualų domeno pavadinimą (su esminiais  raktiniais žodžiais). Kai kurie tiekėjai siūlo nemokamus domenus su plėtiniais. Tačiau vardaspavarde.lt yra žymiai lengviau įsimenamas nei kad vardaspavarde.wordpress.lt pavadinimas.

Pasirinkti patikimą prieglobą (hosting‘as)

Yra daugybė skirtingų interneto svetainių prieglobos platformų. SUDECO IT specialistai patys naudoja ir kitiems pataria dirbti su WordPress, kuri, anot jų, yra geras variantas dėl lengvo bei lankstaus pritaikymo ir naudojimo. Tačiau yra ir daugybė kitų, kurias galite rinktis atsižvelgdami į verslo interneto svetainės poreikius.

Apsvarstyti augimą ateityje

Vis dėlto jeigu numatote ar tikitės greito verslo augimo, gerai pagalvokite apie tai rinkdamiesi pigias interneto svetainių platformas, skirtas smulkiam verslui. Tokios platformos, kaip Wix ir Squarespace yra geras pasirinkimas tiems, kurie ketina dirbti stabiliai ir be didelių pokyčių ateityje, todėl jiems visiškai užtenka kelių pagrindinių funkcijų. Anot SUDECO specialistų, jei Jūsų verslo poreikiai smarkiai išaugs, duomenų perkėlimas į naują platformą gali būti išties skausmingas.

Sukurti interneto puslapių hierarchiją

Visos interneto svetainės verslui turi bent kelis skirtingus puslapius. Galite naudoti paprastą ir įprastą formatą su trimis pagrindinėmis MENIU dalimis: Pagrindinis Puslapis, Apie ir Kontaktai. Esant poreikiui, galite pridėti kelis puslapius skirtingoms paslaugoms ar jų kategorijoms aprašyti. Būtų geriausia, jei tai nuspręstumėte prieš pradedant kurti svetainę ar patikint šį darbą kažkam kitam.

Integruoti skirtingas kalbas

Jei jūsų vykdomas verslas yra tarptautinis, būtinai numatykite bent kelias skirtingų kalbų galimybes: taip išplėsite verslo galimybes. Pavyzdžiui, SUDECO dažniausiai kuria interneto svetaines savo verslą Švedijoje vystantiems lietuviams, todėl dažniausiai pageidaujamos kalbos yra švedų, lietuvių, arba anglų.

Pritaikyti mobiliesiems

Jau beveik 70% vartotojų informacijos internete ieško telefonu. Ypatingai svarbu užtikrinti, kad naujoji jūsų verslo interneto svetainė būtų pritaikyta mobiliesiems įrenginiams. Nepritaikyta svetainė gali prastai veikti žiūrint mobiliajame telefone, atrodyti neprofesionaliai, dėl ko potencialūs klientai būtų atbaidyti.

Galimybė susisiekti

Kiekvienas verslo atstovas, be išimčių, interneto svetainėje turi nurodyti tikslią ir teisingą kontaktinę informaciją. Tačiau dėl įvairiausių priežasčių, klientams, norintiems susisiekti, ne visada patogu šia informacija naudotis (paspaudus el. p. adresą neįvyksta nukreipimas į laiško rašymą ir pan.), todėl rekomenduojama internetinėje svetainėje integruoti formą „Susisiekti“. Tai patogus būdas klientams greitai „čia ir dabar“ paklausti dominančio klausimo.

Kurti savo turinį

Prieš pradedant interneto svetainės kūrimo darbus svarbu nuspręsti, ką norėsite pasakyti. Pasak SUDECO įkūrėjos ir interneto svetainių kūrimo specialistės, Džeinetos Venienės, interneto svetaines savininkas pradžioje turėtų turinį kurti pats, bent jau savo svetainėje. Net jei ketinate samdyti ką nors redaguoti ar dailinti svetainės tekstus, atminkite, kad niekas kitas geriau nei jūs nežino, kokią žinutę klientams ketina perduoti naujas jūsų verslas.

Užtikrinti, kad tekstas būtų lengvai skaitomas

Kadangi tekstas yra viena iš pagrindinių priemonių suteikti esminę informaciją skaitytojui apie paslaugas ar prekes, todėl būtina pasirūpinti kad jo skaitymas nebūtų varginantis. Patys paprasčiausiai šriftai, naudojami įprastoje spaudoje, tinka ir jūsų svetainei. Šriftas turi būti lengvai įskaitomas. Raitytas ir sudėtingas šriftas ir raitytas šriftas ilgam tekstui nėra tinkamas įrankis originalumui reikšti, tačiau jis puikiai tinka trumpoms antraštėms.

Geriau tekstą skaldyti į trumpas pastraipas, paryškinti esminius sakinius ar citatas. Tekste naudinga naudoti antraštėles, įterpti nukreipiančias nuorodas į kitus interneto svetainės puslapius, kur susidomėjęs skaitytojas gali plačiau paskaityti apie paslaugą

Pasakyti klientams, kokią naudą duodate klientams

Pastebima,  kad tarp naujų svetainės kūrėjų vyrauja tendencija daugiau pasakoti „ką aš darau“, o ne „kokią naudą duodu klientams“. Interneto svetainės skaitytojas yra potencialus jūsų verslo klientas, todėl svarbu pasirūpinti, kad net atsitiktinai užsukęs pas jus į svetainę jis lengvai suprastų, kokią naudą siūlomos paslaugos ar prekės jam duotų.

Nebijoti parodyti, kas esate

Anot Džeinetos Venienės, dažna smulkių įmonių savininkų užgaida – internetinėje svetainėje atrodyti, tarsi tai būdų didelė kompanija. Ji paaiškina: „Neretai verslą dar tik pradedantys kurti žmonės nori iš karto atrodyti „dideli“.
 

 Tačiau tai nėra visuomet naudinga. Dauguma klientų nori žinoti, kas iš tikrųjų yra tas žmogus ar komanda, kuriai jis rengiasi patikėti atsakingus darbus. Todėl interneto svetainė, kurioje matomos įmonės įkūrėjo ir jo komandos nuotraukos atrodo artima ir patikima.“

Papasakoti savo istoriją

Tai dar vienas būdas užmegzti ryšį su esamais ir potencialiais klientais – papasakoti savo verslo istoriją. Galima skaitytojams suteikti „gyvos“ informacijos apie verslo įkūrėjo asmenybę, arba kodėl ir kaip buvo sukurtas šis verslas, paaiškinti, kokie kilnūs tikslai (ne siekis uždirbti) paskatino tai padaryti. „Jei pradėjote verslą tam, kad galėtumėte padėti žmonėms arba nutiko kažkas ypatingo jūsų gyvenime, kas paskatino imtis verslo – papasakokite tai, žmonės mėgsta tikras istorijas“  – sako Džeineta Venienė.

Paskatinti veiksmui

Kitas būdas perduoti aiškią žinutę klientui – paskatinti juos veiksmui. Ar norite, kad interneto svetainės skaitytojas užsiprenumeruotų jūsų naujienlaiškį? Jei taip, turite pridėti prenumeratos formą pagrindiniame interneto svetainės puslapyje. Ar norite, kad klientai įsigytų prekių iš naujausio asortimento? Papasakokite jiems apie tai.

Semtis įkvėpimo iš kitų

Jei nesate tikras, kaip turėtų atrodyti jūsų verslo pirmosios interneto svetainės dizainas ir turinio valdymas – ieškokite idėjų, tuose tinklapiuose, kurie jums tikrai patinka. Žinoma, nekopijuokite. Tačiau įkvepiantis pasižvalgymas gali padėti suprasti, ko iš ties jums reikia, kas būtų ir gražu, ir patogu jūsų klientams.

Profesionali interneto svetainė – asmeninis pasiekimas

Smulkaus verslo įmonės, stokojančios pinigų reklamai, kartais renkasi „pasidaryk pats“ kelią, kuriant pirmąją interneto svetainę savo verslui. „Nors kai kuriems iš tiesų pavyksta, tačiau tai yra gana sudėtingas darbas naujo verslo savininkui“ – sako  Džeineta Venienė ir priduria: „Aš tai nuolat girdžiu iš smulkaus verslo savininkų, kurie bandė sukurti svetainę savo jėgomis. Jie didžiuojasi savimi ir džiaugiasi naudinga  patirtimi, tačiau faktas yra tas, kad klientams nerūpi, kas tai darė, ir tai naudinga patirtis kam nors buvo. Jiems reikia, kad interneto svetainė atrodytų profesionaliai, o turinys būtų kokybiškas ir lengvai valdomas. Todėl net jei labai daug pastangų įdedama kuriant interneto svetainę savarankiškai, ji vis tiek gali neatitikti kliento lūkesčių ir net pakenkti jūsų verslui“.

Rasti dizainerį, kuriuo žavėtumėtės pats

Jei jau rengiatės samdyti kažką, kas bus atsakingas už jūsų pirmosios interneto svetainės sukūrimą, rinkitės tą paslaugos tiekėją, kurio kuriamų svetainių stilius atitinka jūsų verslo stilių. Geriausia pasižvalgyti to žmogaus ar įmonės sukurtose  interneto svetainėse (interneto svetainių kūrėjai jas tikrai skelbia savo atliktų darbų Galerijose) ir įsitikinti, ar pažiūrėti, ar Jums patiktų, jei tai būtų jūsų verslo svetainė; arba – galima tiesiog pasižiūrėti puslapio apačioje, kas yra jūsų mėgstamos (net jei jie parduoda ledus, o jūs padangas) interneto svetainės kūrėjas ir su juo susisiekti.

Jei išteklių mažiau – galima naudotis iš anksto sukurtomis temomis

Ne visiems verslo naujokams išsyk įkandamos interneto svetainės projektuotojų komandos paslaugų kainos. Tokiu atveju, galima naudotis iš anksto sukurtomis interneto svetainės temomis, kurias siūlo pasirinktas svetainės prieglobos teikėjas. Žinoma, jūsų svetainė bus panaši į 100 kitų, tačiau vėliau, kai verslas sustiprės, bet kada galėsite kreiptis į dizainerius norėdami atnaujinti savo svetainės ir prekinio ženklo įvaizdį. Tačiau specialistai įspėja saugotis visiškai nemokamų temų, kurios gali būti kenkėjiškos. Geriau sumokėti nors ir mažą mokestį, tačiau būti ramiam, kad interneto svetainė yra saugi.

Nepersistengti su dizainu

Nesvarbu, ar dizainą kursite patys ar dizaineriai – negalima perlenkti lazdos. Laikykitės kelių pagrindinių spalvų, tekstūrų; išlaikykite tik kelis šifrų tipus ir dydžius.

Vengti nemokamų fotografijų ir paveikslėlių

Kokybiški vaizdai, atspindintys jūsų verslo savitumą yra tokie pat reikalingi, kaip ir geras tekstas. Nors nemokamų fotografijų portalai (PixabayUnsplash ir kt.) siūlo tikrai daug geros kokybės nuotraukų, tačiau atminkite, kad iš ten renkasi visi, todėl ir jūsų interneto svetainė gali tapti kaip visų. SUDECO siūlo kelis sprendimo būdus:

Profesionali įmonės fotosesija

„Ilgalaikėje perspektyvoje naudingiausias yra antras variantas“ – mano Džeineta Venienė. „Kruopščiai išsigryninus idėjas, fotosesijos metu net per 1 valandą galima padaryti labai daug skirtingų ir gerų nuotraukų, kurios atspindės jūsų verslo tapatumą, o interneto svetainei suteiks išskirtinumo.“ – teigia SUDECO fotografė Simona.

Individuali fotosesija yra puikus būdas įdomiau pristatyti ne tik savo verslą, komandą, bet ir parduodamas paslaugas ar produktus. Pavyzdžiui, net jei teikiate grožio paslaugas, o nemokamų nuotraukų tikrai gausu – individualios grožio salono, procedūrų  nuotraukos atrodys šimtą kartų natūraliau, todėl skatins klientus rinktis tai, kas yra tikra.

Įtraukti klientų atsiliepimus

Klientų, kurie išbandė ir džiaugiasi jūsų suteiktomis paslaugomis, atsiliepimai – elementas, kuris tikrai reikalingas verslo interneto svetainei. Jei prekės ženklas yra gana naujas, žinoma, tokios skilties iš pradžių dar netraukite – palaukite, kol jau turėsite kokybiškų, pozityvių atsiliepimų, kurias norėtumėte dalintis viešai. Žinoma, jei atsiras klientų norinčių ir galinčių pasidalinti vaizdiniu  atsiliepimu (nuotrauka arba video) – būtinai tai išnaudokite. Net keletas teigiamų klientų atsiliepimų naujam skaitytojui gali padėti sukurti pasitikėjimą jūsų įmone ir teikiamomis paslaugomis.

Nuolat vadovautis SEO koncepcija

Visi verslai, norintys konkuruoti internetinėje rinkoje optimizuoja savo svetaines, reklamas, tinklaraščius pagal SEO principus. Kodėl?

“SEO  - tai būdas interneto svetainei “susidraugauti” su Google ir pakilti į aukštesnes pozicijas paieškos sistemoje“,, teigia Džeineta Venienė.  Dauguma žmonių ieškomą prekę ar paslaugą randa pirmame Google puslapyje, todėl SEO yra nuolatiniai veiksmai, galintys padėti ten atsidurti ir jūsų naujam verslui.

Ypatingai svarbu ištirti, kokie yra esminiai jūsų verslo raktažodžiai ir ar jie sutampa su Google paieškose naudojamais potencialių klientų raktažodžiais. Integruokite juos į tekstus. Kurkite daug ir gero turinio. Aktyviai viešinkite jį.

Mokytis einant į priekį

„Net kai jau jūsų verslo interneto svetainė bus sukurta, tai toli gražu, dar nebus kelio pabaiga, nes įmonės interneto svetainė niekada nebūna baigta iki galo.“  – sako Džeineta. Verslui nuolat augant, būtina kartu keistis, atsinaujinti ir interneto svetainei.  Svarbu nepamiršti prisitaikyti ir prie besikeičiančių  klientų norų ir poreikių – juk dėl jų interneto svetainė ir yra kuriama.

Kreiptis pagalbos

Būtų nemalonu, jei darbų viduryje, ištikus nesėkmei ar pristigus laiko visą projektą numestumėte jo nebaigę. Atminkite, kad visada galite kreiptis pagalbos, o SUDECO komanda yra visada pasirengusi padėti.


www.sudeco.lt