Kaip elgtis įmonei su "Facebook" draugais?

08/06/2012 15:25

 

Kaip elgtis įmonei su "Facebook" draugais?

Evelina Tamulaitienė, www.1000rinkodarosideju.lt

Kai atsirado socialinis tinklas „Facebook“, tai į jį suskubo ir privatūs asmenys, ir įmonės. Praėjo keli metai, draugų sąrašas užsipildė, tačiau daug kam ir liko neaišku – o ką įmonei daryti su „Facebook“ tinkle turimais draugais? Manau, kad geriausia – nesivaikyti skaičiaus, o dėmesį sutelkti į asmeninį pardavimą.

 

Kai atsirado „Facebook“, tai pradžioje visus apėmė savotiškas draugų bei gerbėjų rinkimo virusas. Gudresnės įmonės ar veiklų projektai draugus šiame tinkle įsigudrino rinktis visais įmanomais būdais. Pavyzdžiui, smalsumo vedamas žmogus ant kokios įžymybės asmeninės pikantiškos naujienos ar vaizdo įrašo spaudžia „patinka“ ir pats nežino, kad taip tampa kelių įmonių „gerbėju“. Rezultatas puikus – 700 000 – 150 000 gerbėjų „Facebook“ tinkle!
Šis maratonas tęsėsi tol, kol dauguma suprato, kad turimų draugų ar gerbėjų skaičius nebūtinai susijęs su įmonės prekių ar paslaugų pardavimų augimu. Ką daryti toliau?

Asmeninis pardavimas 
Pirmiausia reikia nustoti vaikytis gerbėjų, naiviai tikintis, kad visus jūsų pranešimus atidžiai skaitys visi surinkti draugai. Pradėkite dirbti su tiksline klientų grupe. Jeigu norite, kad „Facebook“ gerbėjai pirktų jūsų prekę ar paslaugą, tam turite kruopščiai pasirengti. Tiksliau – turite būti  smalsūs ir šiek tiek „sekliai-morkos“. Taip pat pravers sisteminama ir archyvuojama informacija. Jeigu tai būtumėte darę nuo pat pradžios, tai šiandien didelę jų dalį jau galėjote paversti savo realiais klientais. Kas to dar nepadarė, nevėlu tai padaryti dabar. Asmeninis pardavimas yra šiek tiek primirštas ir apleistas, tačiau niekur nedingęs rinkodaros įrankis. Žmonėms atsibodo prastas aptarnavimas, jie yra išalkę asmeninio ir kokybiško kontakto su prekių ar paslaugų pardavėjais.
„Facebook“ – ideali vieta sužinoti, kuo žmogus gyvena, kuo jis kvėpuoja, kokios mintys sukasi jo galvoje. Kai kurie „Facebook“ vartotojai jau bando apsaugoti savo privatumą, tačiau tokių vis dar mažuma. Todėl vis dar turite puikią galimybę geriau pažinti savo potencialų klientą ir be didelių investicijų į reklamą, paversti jį realiu savo klientu.

Pasirink vartotoją

 

 


Pradžioje pagal savo nusistatytus kriterijus reikėtų išsirinkti apie 50 žmonių, o gal ir mažiau. Su jais dirbsite pirmąjį mėnesį. Stebėdami žmones socialiniame tinkle ir nuodugniai ištyrę jų profilius, galėsite pakankamai aiškiai numatyti, kokios to žmogaus pajamos, šeimyninė padėtis, kur jis dirba, kokiai socialinei grupei priklauso. Atidžiau pažvelgę į jo nuotraukas, galėsite suprasti, kas jam aktualu šiandien, kokios prekės ar paslaugos galėtų jį dominti. Gal tai yra namuose vaikus prižiūrinti mama, kuriai šiuo gyvenimo momentu įdomiausios yra vaikiškos prekės? O gal – naujakurių šeima, kuriai aktualios su įkurtuvėmis susijusios prekės ir paslaugos? Tai būtų potencialūs baldų, dažų, žaliuzių, roletų, užuolaidų, buities bei garso technikos pirkėjai.
Jeigu turite augintinių veislyną, tai irgi patartina aktyviai dirbti su „Facebook“ vartotojais. Savo sienose jie nuolat dalijasi mielų, pūkuotų gyvūnėlių nuotraukomis arba įkelia informaciją apie šeimininkų ieškančius gyvūnus.
Turite gyvūnų prekių parduotuvę? Jums taip pat gali padėti socialinis tinklas. Jo vartotojai nuolat puikuojasi savo augintinių nuotraukomis – pirmosios maudynės, pasivaikščiojimas lauke, žaislai.
Turite žaislų parduotuvę? Tuomet jūsų taikinys turėtų būti namuose vaikučius auginančios mamytės.
Prekiaujate kvepalais arba turite internetinę savo gamintų papuošalų parduotuvę? Vėl tinka mamytės, studentės, dirbančios moterys, besirūpinančios savo stiliumi.
Moteriškų drabužių parduotuvė? Jūsų potencialiomis klientėmis gali būti studentės, moterys bei merginos, kurios savo sienose puikuojasi viena už kitą gražesnėmis nuotraukomis!
Atidžiai stebėdami savo „Facebook“ draugus bei gerbėjus, po kiek laiko galite atsirinkti tuos, kurie ketina statytis namą. Tada langų, stogų, statybinių bei apdailos medžiagų pardavėjai, statybos paslaugų tiekėjai gali tapti jūsų klientais!
Pardavėjai ir paslaugų teikėjai, kurių klientai yra įmonės, taip pat gali darbuotis tokiu pat principu. Juk dauguma „Facebook“ vartotojų neslepia informacijos apie savo darbovietę. Tai – puiki galimybė neformalioje aplinkoje tiesiogiai susisiekti su konkrečiu asmeniu, kuris atstovauja jus dominančiai įmonei.
 

O kas toliau?

Kai sudėliojamos potencialių klientų grupės, tuomet reikia dirbti būtent su jais. Prieš tai, aišku, reikia susiskaičiuoti, kiek užsakymų galite atlikti, pavyzdžiui, per kitą savaitę ar mėnesį. 10-čiai kruopščiai atrinktų klientų pateikite individualų, patrauklų pasiūlymą ir nusiųskite asmeniškai tik jiems. Pradėkite neįkyrų, bet asmeninį bendravimą. Papildomai informuokite, kad, pavyzdžiui, jūsų pateiktas pasiūlymas galioja ne tik jiems, bet ir jų rekomenduotiems keliems draugams. Žinia, pasklidusi iš lūpų į lūpas, arba nuo sienos ant sienos, bus geriausias jūsų pardavimų pagalbininkas.
 

O jūs pabandykite!

 

Tikriausia pastebite, kokiu greičiu „Facebook“ tinkle pasklinda tokios žinios, kaip reikiamos kraujo grupės paieška, įvairios moterų palaikymo akcijos ir kita panaši informacija. Kurdami laišką, stenkitės, kad jūsų asmeninis pasiūlymas žmogui atrodytų toks svarbus, kad gavęs ir nusprendęs juo pasinaudoti, jis apie tai viešai pasigirtų savo „Facebook“ sienoje.

Jeigu nuo pat „Facebook“ atsiradimo nebūtumėte tuščiai bėgioję draugų bei gerbėjų rinkimo maratone, tai šiandien savo gerbėjų minias jau galėtumėte vadinti ne virtualiais, bet realiais savo klientais.
Sakysite, nesąmonė? Neįmanoma? O jūs pabandykite!

 

Platinti straipsnį, cituoti be autorės sutikimo galima.