Kaip patalpų klimatai veikia mūsų savijautą?

20/07/2017 23:05

Kasgi tas mikroklimatas? Ir kaip jis mus veikia? Mikroklimatas apibrėžiamas kaip fizinių veiksmų visuma, kuri veikia mūsų organizmo šiluminę savijautą. Kitaip tariant mikroklimatas tai – patalpų oro drėgmė, temperatūra, radiacija bei oro judėjimo greitis.

Kitaip tariant, jeigu mikroklimatas nėra palankus, mūsų organizmas į tai reaguoja: prasideda lengvi sveikatos sutrikimai, bloga nuotaika, sumažėja darbingumas.
Taigi, nepaneigsime fakto, kad didžiausią įtaką mūsų kiekvieno savijautai daro patalpų mikroklimatas. Kalbant apie gyvenamųjų patalpų mikroklimatą, galima skirstyti patalpas pagal gyvenamas zonas. Visose jų turėtų būti palaikoma vienoda temperatūra, dėl šios priežasties  rekuperatoriai turėtų tiekti vienodus oro kiekius. Žinoma, projektuojant vėdinimo sistemą vertėtų atsižvelgti į baldų išdėstymą ar minėtųjų zonų pasiskirstymą.  Kyla klausimas, kaip tinkamai pasirinkti temperatūrą?

Daugelis žmonių teigia, kad geriausia savijauta būna tuomet, kai patalpų temperatūra būna maždaug apie 19-20 C. Svarbu nepamiršti, kad miegamosios zonos temperatūra turėtų būti maždaug 3 laipsniais žemesnė nei kitų gyvenamųjų kambarių. Taip pat, patalpa, kurioje dirbame, ar aktyviai sportuojame, taip pat neturėtų viršyti 22 C. Jie bus per karšta, prasidės varginantys galvos skausmai, sumažės darbingumas, pablogės bendra savijauta. Kalbant apie vonios kambarį, specialistai teigia, kad  tinkamiausia temperatūra būtų apie nuo 20 C iki 23 C.

Jeigu patalpų temperatūra yra per žema, galimi tokie negalimai kaip kvėpavimo takų infekcijos, kraujotakos sutrikimai, atsinaujinti sąnarių ligos susilpnėti imunitetas. Patalpose, kuriose per žema oro temperatūra, pastebima, kad būna itin drėgna, dėl ko dažnai atsiranda pelėsis. Tokioje patalpose žmogaus kūnas išskiria daug daugiau šilumos nei įprastai (apsaugai), kas sukelia šaltkrėtį. Higienos norma „Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų mikroklimatas“, reglamentuoja, kad šaltuoju metu namų oro temperatūra (kuomet 3 parų vidutinė paros temperatūra ne aukštesnė už 10 C), negali būti mažesnė nei 18 C. Tuo tarpu drėgmė neviršyti – 35-60 procentų.

Kuomet patalpų oras švarus, sureguliuota tinkama temperatūra, užtenka drėgmės, tuomet gyventi tampa ne tik sveika bet ir komfortabilu. Tinkamas vėdinimas, rekuperatoriai  ir kitos sistemos padės užtikrinti puikią ne tik gyvenamųjų, bet ir komercinių patalpų atmosferą.

Verslas

01/10/2012 11:46

Lietuvos pramogų versle – naujas bilietų platintojas

Rudens renginių sezono pradžioje startuoja nauja centralizuota bilietų platinimo sistema TicketMarket.lt. Naujieji bilietų platintojai išsikėlė ambicingą tikslą - užimti bilietų platinimo rinkos lyderės poziciją Šiaurės Vakarų Lietuvoje ir Šiaulių regione. Pasak UAB „Ticket Market“ projektų...
Read more
30/09/2012 10:39

Į pagalbą naujo verslo kūrimui

Kiekvieną kartą, kai matau sėkmingą verslą, žinau - kažkas priėmė drąsų sprendimą. Peteris Druckeris   Pradedantiesiems verslininkams Lietuvos verslo sąlygos ganėtinai sudėtingos ir įtemptos: naujam verslui kurti neretai reikalingos gana didelės pradinės investicijos , o pati rinka yra...
Read more
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7