Miegamojo ABC

17/02/2013 12:43

Beveik kas antras klientas, atėjęs įsigyti čiužinio, skundžiasi nugaros ar sprando skausmais. Dažniausiai šie sveikatos negalavimai, atsiranda po nakties miego ir dienos eigoje pranyksta. Yra ir tokių, kuriems nugaros skausmas yra rimta liga. Ką daryti?

        Daugeliu atveju, nemalonūs pojūčiai ryte atsiranda dėl to, kad miegame ant seno išsigulėjusio čiužinio, pirkto daugiau nei prieš 10 metų. Taip pat miegame ant išskleidžiamų sofų-lovų, kurios nėra pritaikytos miegoti kiekvieną naktį. Kadangi jaučiami įvairūs nelygumai, būna per kieta arba atvirkščiai, pagrindas nestabilus, todėl miegame netaisyklingoje padėtyje. Kadangi miegame įtemptais raumenimis, kūnas nepailsi, todėl ryte skauda nugarą, atsikeliame suirzę, nepailsėję, dėl to nukenčia mūsų gyvenimo kokybė.


        Pateikiame patarimų, kurie gali būti naudingi kiekvienam besirengiančiam atsinaujinti čiužinį.

 

        Taigi, kaip susikurti sveiką miego aplinką?

1.      Kad miegas būtų visavertis, svarbiausia pasirinkti jums tinkantį patogų čiužinį. Kadangi pasirinkimas labai platus, tai padaryti nėra taip paprasta. Geriausia būtų pasikliauti tos srities specialistais, kurie noriai parinks tinkamą čiužinį. Jiems būtinai papasakokite nerimą keliančias problemas, nes čiužinys parenkamas atsižvelgiant būtent į jas.

 

2.      Renkantis patogų čiužinį reikia atkreipti dėmesį, kad jis turėtų anatomines zonas. Tiek pečių, tiek klubų zonose paminkštintos vietos, suteiks didesnį komfortą. Be to mažesnė tikimybė, kad kankins stuburo skausmai. Fizioterapeutai rekomenduoja, sveikam miegui rinktis anatomines zonas turinčius čiužinius, kad užtikrinti taisyklingą stuburo laikyseną.

3.      Jei miegate ant išskleidžiamos sofos ir nėra galimybės miegoti ant čiužinio, tokiu atveju gali pagelbėti ant viršaus dedamas plonas čiužinukas iš viskoelastinės medžiagos. Jis puikiai prisitaiko, paminkština ir užlygina nelygumus. Patartina rinktis ne žemesnį nei 3 cm aukščio.

 

4.      Alergiškiems žmonėms rekomenduojama rinktis pilnavidurius čiužinius. Vientiso branduolio čiužiniuose nėra terpės kauptis alergenams, dulkių erkutėms, kurie sukelia įvairius negalavimus.

5.      Rinkitės čiužinį su išsegamu ir plaunamu užvalkalu. Užvalkalą galima skalbti ne žemesnėje nei 60 oC temperatūroje, kad žūtų kenksmingi mikroorganizmai.

 

6.      Dažnai net ir nusipirkus gerą čiužinį atsiranda sprando ir pečių skausmai. Kadangi pasikeičia čiužinio minkštumas, gali būti, kad senoji pagalvė yra nebetinkama. Jei atsikeliate su panašiais pojūčiais ryte, o dieną skausmas praeina, vadinasi iš tiesų yra netinkama pagalvė.

7.      Išsirinkti tinkamą pagalvę geriausią ją išbandžius. Ortopedinės pagalvės labai gerai prilaiko kaklą, todėl puikiai atpalaiduojami raumenys, o jūs galite patogiai ilsėtis. Po kaklu turi būti atrama, o pečiai gulėti ant čiužinio. Dabar jau yra reguliuojamo aukščio pagalvių, kurios yra universalios.Tai labai patogu, kadangi norimą aukštį galima išgauti nuimant ar pridedant daugiau pagalvės dalių. (Ergokozee Medi Trio, Metzeler Magic plus ar Magic de Luxe).

 

8.      Skalbiamos pagalvės – tikras išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms. Gerus atsiliepimus turi Mikrofaser pluošto užpildo pagalvės ir antklodės, kurias galima skalbti net 95 oC temperatūroje. Tokioje temperatūroje žūva visi alergenai. Šis kiauraviduris pluoštas, dėl savo unikalios struktūros, pasižymi ypač geru šilumos sulaikymu ir drėgmės pertekliaus išgarinimu.

9.      Jei norite natūralių pluoštų antklodės, tačiau pabodo vilnonių antklodžių plaukai lovoje, puikus pasirinkimas Tencel pluošto antklodės. Jos nedulka, nesipūkuoja. Tencel pluoštas – tai natūralus naujos kartos medienos pluoštas, kuriame sujungtos geriausios kitų pluoštų savybės į vieną. Šis pluoštas absorbuoja 130% daugiau drėgmės nei medvilnė.  Tencelis yra šiltas kaip vilna, vėsinantis kaip linas ir švelnus kaip šilkas.

 

10.     Skalbiant antklodes ir pagalves, svarbu vadovautis etiketėje pateiktais ženklais. Taip patalynė jums tarnaus jai priklausantį laiką.

11.     Pagalves ir antklodes rekomenduojama keisti kas  4 - 5 metus, o čiužinius kartą į 6 - 8  metus.

 

12.     Antklodės storis ir medžiaga, iš kurios ji pagaminta, pasirenkamas individualiai: pagal patalpos temperatūrą, pagal sezoną bei individualų žmogaus šilumos poreikį. Pavyzdžiui, šilko pluošto antklodė skirta vėsumą mėgstantiems žmonėms arba kurių kambario temperatūra nenukrenta žemiau +18 oC.

13.     Paprastai spyruokliniai čiužiniai išsidėvi greičiau nei pilnaviduriai. Išsirinkus kokybišką, didelio tankio pilnavidurį čiužinį, jis gali tarnauti net iki 15 metų. (Metzeler čiužiniams suteikiama net 15 metų garantija.)

 

14.     Čiužinio ilgaamžiškumą nulemiantys pagrindiniai faktoriai: medžiagos tankis ir čiužinio aukštis. Kuo didesnis medžiagos tankis, tuo didesnė tikimybė, kad čiužinys ilgiau dėvėsis.

15.     Renkantis čiužinį rekomenduojama atsižvelgti ir į medžiagų savybes. Viskoelastinė medžiaga – šiltesnė, mažiau pralaidi orui, todėl mažiau tiks prakaituojantiems. Būna lateksinių čiužinių, kurių sudėtyje esančiame natūraliame kaučiuke yra pieno baltymas kai kuriems galintis sukelti alergiją.

 

16.     Kaip žinoti ar esate alergiškas latekso baltymui? To nesužinosite, jei niekada nesate jo lietęs ar miegojęs ant jo. Jei vis dėl to nusprendėte pasirinkti latekso medžiagą, pabandykite lateksą paliesti tiesiogiai ranka, tada šiek tiek patrinti nosį. Jei būsite alergiškas, maždaug po pusvalandžio ar greičiau, pajusite nemalonius simptomus: dilgčiojimą, niežėjimą, nosies užgulimą ar pan.


        Taigi, čiužinio pasirinkimas – atsakingas darbas. Nenumokite ranka į tai, jog kartais atsikėlus ryte skauda nugarą ar pečius. Tai kūno Jums siunčiamas signalas, jog miegate ant netinkamo arba išsigulėjusio čiužinio, kurį reikia keisti, kad nepakenktumėte savo sveikatai.

Namai

30/04/2019 12:15

Kaip išvalyti grindis po remonto?

  Daugelis žinome, koks nemalonus ir ilgai užtrunkantis darbas yra postatybinis valymas. Ant grindų dažnai būna sluoksnis dulkių ir nešvarumų, jų žymės pasilieka net po kelių valymo etapų, todėl pravartu žinoti, kaip greičiau ir efektyviau pašalinti visus nešvarumus, kad patalpų grindys...
Read more
11/02/2019 20:05

Siurblys robotas - praktiškas pasirinkimas turintiems augintinių

Augintiniai mums suteikia daug džiaugsmo ir sugeba praskaidrinti net pačią prasčiausią nuotaiką. Tiesa, jų priežiūra kartais gali kelti ir tam tikrų iššūkių, tačiau visada galima rasti būdų, kurie padeda juos įveikti. Augintiniai, kurie šeriasi arba iš lauko į namus prineša purvo, mus verčia...
Read more
13/12/2018 12:53

Robotas siurblys – kitoks požiūris į švaros palaikymą namuose

Šiuolaikinės technologijos mums pateikia vis daugiau priemonių, kurios palengvina mūsų kasdienę buitį. Viena iš jų yra robotas siurblys. Jis gali sutaupyti nemažai Jūsų laiko, kadangi robotas siurblys dulkių siurbimo darbus atliks savarankiškai ir Jums nereikės vaikščioti paskui jį. Vos tik robotas...
Read more
13/12/2018 12:52

Ilife siurblys robotas Jūsų namams

Siurblys robotas sulaukia vis didesnio populiarumo ir vis daugiau šeimų be jo jau neįsivaizduoja savo buities. Dulkių siurblys robotas taupo Jūsų laiką, kadangi jis be priežiūros gali išsiurbti namus.  Kol siurblys robotas atlieka savo darbą, Jūs galite užsiimti savo reikalais ar mėgstama...
Read more
16/09/2017 22:07

Ar plaukų priauginimas tinka tik “fifoms”?

Plaukų priauginimas ir šiandieninis pasaulis. Nuo seno žinoma, kad kiekviena save gerbianti moteris turi prižiūrėti savo rankas, nagus ir plaukus. Šie pagrindiniai moters grožio elementai parodo jos požiūrį į save. Plaukų priauginimas grožio pasaulyje aptsirado daugiau nei prieš 15 metų...
Read more
13/04/2017 13:52

Autoservisas Vilniuje: kokį pasirinkti?

Autoservisas, tai kiekvieno automobilio savininko palydovas. Kiekvienas vairuotojas žino, kad autoservise tenka lankytis ne tik prieš pasibaigiant techninei apžiūrai ar atėjus laikui keisti automobilio tepalus, bet kur kas dažniau čia vykstame tvarkyti iškilusių problemų su mūsų automobiliu....
Read more
31/03/2017 00:04

Baldai – ypatingo interjero pagrindas

Jei norite savo namuose sukurti nepaprastą interjerą, tada baldai - svarbiausias jūsų uždavinys. Prieš pradedant įrenginėti jūsų tuščią būstą, pirmiausia reikėtų apsispręsti, kas jums svarbu – baldų kaina, kokybė, spalva, dydis, bei apsispręsti ar jus labiau traukia klasikiniai baldai ar...
Read more
24/03/2017 13:15

Roletai

„Kristinos užuolaidos“ salonas leis išsirinkti roletus iš įvairiausių spalvų ir dizainų audinių bei pateiks platų standartinių ir nestandartinių roletų pasirinkimą, leis susikurti roletus namams pagal jūsų lango išmatavimus ir kambario dizainą. Užuolaidų ir roletų salone kuriami roletai: dieniniai...
Read more
24/03/2017 13:13

Autoservisas Vilniuje Bosch

„Bosch“ autoservisas Vilniuje atliekantis automobilių techninės priežiūros, gedimų šalinimo bei automobilio dalių keitimo darbus pagal aukščiausius standartus, užtikrina greitą aptarnavimą, atliktų darbų garantiją bei suteikia visas Jums reikalingas konsultacijas. Autoservisas BOSCH (J. Kubiliaus...
Read more
03/03/2017 13:05

Sienų šiltinimas termoputomis

Sienų šiltinimas termoputomis pasirūpins, kad jūsų namuose būtų šilta bei jauku. Artėjant pavasariui vis daugiau žmonių suskuba apšiltinti savo namus, nes tai patogus ir ekonomiškas būdas. Daugelis mūrinių namų Lietuvoje sienose turi tuščia oro tarpą dėl kurio sienos praleidžia...
Read more
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Grožis

08/06/2022 13:07

Permanentinis makiažas – šiuolaikinės moters palydovas

Permanentinis makiažas populiarėja bene kosminiu greičiu ir vis dažniau tampa šiuolaikinės moters ar net vyro atributu ir kasdienio gyvenimo norma. Populiarėjančios ilgalaikės grožio procedūros tampa vis populiaresnės dėl daugelio priežasčių, o grožio pramonė neatsilieka siūlydama vis naujus...
Read more
17/05/2021 12:01

Krūtų didinimas - kokie galimi didinimo variantai ir kurį pasirinkti

Krūtų didinimo operacija šiuo metu yra viena populiariausių plastinių operacijų pasaulyje, o JAV ji net užima pirmą vietą tarp visų plastinių operacijų. Vis dėlto krūtų didinimas gana plati sąvoka, naudojama, bet kokiai krūtų operacijai, po kurios vaizdas bent kiek pagerės, apibūdinti. Tuo tarpu...
Read more
14/04/2021 21:19

Kaip vyksta akių vokų pakėlimo operacija: į visus klausimus atsako plastikos chirurgas Kęstutis Maslauskas

Užkritę akių vokai – tai ne vieną vyrą ar moterį kamuojanti problema, kuri dažniausiai išryškėja vyresniame amžiuje. Vis dėlto tai nebūtinai gali būti susiję su senėjimo požymiais. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Med. M. Dr. Kęstutis Maslauskas savo internetinėje svetainėje...
Read more
15/03/2021 18:29

Pilvo plastika – operacija, galinti padėti susigrąžinti stangrų pilvą- kada jos tikrai reikia?

Pilvo plastika – tai jau nenaujas terminas plastinės chirurgijos istorijoje, šią operaciją renkasi vis daugiau moterų po gimdymo, ypatingai tada, kai jau ateityje nebeplanuoja pastoti. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Med. M. Dr. Kęstutis Maslauskas pataria šią operaciją daryti...
Read more
22/02/2021 15:52

Aukščiausios klasės plaukų priežiūros priemonės – prabanga ar būtinybė?

Ar dažnai susimąstome, kokį šampūną, kondicionierių, plaukų kaukę rinktis? Visi plaukų priežiūros specialistai vienu balsu pasakys, kad kiekvienas plaukų tipas ir konkreti situacija reikalauja išskirtinio dėmesio ir konkrečios plaukų priežiūros priemonės. Tik tokiu atveju plaukai atsiskleis visu...
Read more
15/02/2021 17:20

Riebalų nusiurbimo operacija – tai būdas pašalinti riebalų sankaupas problematinėse kūno vietose

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Med. M. dr. Kęstutis Maslauskas savo internetinėje svetainėje dalijasi informacija apie tai, ką būtina žinoti, jei nusprendėte, kad Jums reikalinga riebalų nusiurbimo operacija. Riebalų nusiurbimas – tai efektyvus būdas išspręsti tam tikrų...
Read more
27/11/2019 10:58

Profhilo injekcijos – 5 jaunystės taškai

Natūralu, kad veido oda su laiku keičiasi ir pastebime, kad ji atrodo nebe taip kaip anksčiau. Pradeda ryškėti raukšlelės, oda pasidaro nebe tokia stangri, suglemba, praranda tonusą, tampa sausesnė. Ar Jums kartais nebūna, kad žiūrint į veidrodį norėtųsi šiek tiek kilstelėti veido odą ir tada...
Read more
27/11/2019 10:57

Mezoterapija –veiksmingas būdas išlaikyti sveiką ir jaunatvišką veido odą

Dauguma moterų rūpinasi savo veido oda ir stengiasi ją tinkamai prižiūrėti. Juk jaunatvišką ir gražią odą norisi išlaikyti kuo ilgiau. Tačiau kartais, kad ir kaip stengtumėmės ją drėkinti bei maitinti kremais, serumais ar kaukėmis, to gali nepakakti ir prireikia efektyvesnių priemonių. Viena iš jų...
Read more
27/09/2019 15:08

Veido procedūros – išsaugokite odos grožį bei sveikatą

Sveika ir graži oda yra vienas esminių puikios moters išvaizdos elementų. Skaisti, švytinti, stangri veido oda papuoš kiekvieną moterį, o pavargusi, išsausėjusi, suglebusi oda tikrai nepridės žavesio. Tam, kad veido oda būtų išpuoselėta svarbu kasdien ją tinkamai prižiūrėti. Deja, vien priežiūros...
Read more
27/09/2019 15:07

Botulino injekcijos – atsisveikinkite su mimikos raukšlėmis

Įvairias patiriamas emocijas mes dažniausiai perteikiame veido mimikomis. Pavyzdžiui, iš surauktų antakių galime suprasti, jog žmogus pyksta, o plati šypsena perteikia džiugias emocijas. Pakelti antakiai gali reikšti, jog žmogus nustebo, o nusileidę lūpų kampučiai, jog nusiminė. Kasdien dažnai...
Read more
1 | 2 | 3 | 4 >>

Verslas

31/03/2022 17:03

Įvairi parama verslui – kaip išsirinkti ir užsitikrinti finansavimą

Parama verslui – puiki galimybė tiek naujam verslui, tiek pradėjusiam veiklą anksčiau. Ji pasižymi priemonių gausa ir įvairove, tačiau kartais, ypač jaunam pradedančiam verslui, tai tampa gana keblia užduotimi susigaudyti ir išsirinkti. Taigi, kaip susipažinti su paramos verslui priemonėmis,...
Read more
15/02/2022 13:39

Reprezentacinė įmonių apranga užtikrintai veda į sėkmę

Reprezentacinė įmonių apranga leidžia verslui siekti įvairių tikslų, tačiau pastaruoju metu dėmesys vis dažniau krypsta į naujus verslą reprezentuojančios aprangos teigiamo poveikio verslui aspektus. Logotipuotos ar kitaip žymėtos įmonių aprangos užsakymai auga, nes įmonės vis plačiau įvertina...
Read more
20/07/2017 23:05

Kaip patalpų klimatai veikia mūsų savijautą?

Kasgi tas mikroklimatas? Ir kaip jis mus veikia? Mikroklimatas apibrėžiamas kaip fizinių veiksmų visuma, kuri veikia mūsų organizmo šiluminę savijautą. Kitaip tariant mikroklimatas tai – patalpų oro drėgmė, temperatūra, radiacija bei oro judėjimo greitis. Kitaip tariant, jeigu mikroklimatas...
Read more
20/07/2017 23:02

Ligoto pastato sindromas, išeitis – oro kondicionavimo įranga?

Dažnai girdime tokią sąvoką – ligoto pastato sindromas. Šią sąvoką galima naudoti, kai pastatuose dirbantys arba gyvenantys asmenys skundžiasi erzinančiu kvapu taip pat silpnumu, galvos svaigimu, pykinimu, sloga, čiauduliu, nuovargiu ir panašiais, neaiškios kilmės negalavimais. Užterštas oras tvyro...
Read more
13/04/2017 13:53

BIURO BALDAI: PASIRINKITE TAIP, KAD JIE TARNAUTŲ VERSLUI

Norite turėti nepriekaištingos išvaizdos biurą? Graži, maloniai nuteikianti aplinka yra firmos „veidas“. Tai parodo įstaigos vadovų skonį, išskirtinumą ar originalumą. Jūsų klientas bus maloniai nustebintas, jeigu atėjus į įstaigą, jo žvilgsnis užklius už skoningo, rafinuoto, originalaus ar...
Read more
24/01/2017 17:29

Šilumos siurbliai

Šilumos siurbliai oras-vanduo yra išskirtinė šildymo sistemos ne tik dėl to, kad šildo ypatingai ekonomiškai, kartu šildo vandenį, taip pat nėra didelė ir pradinė investicija. Šie įrenginiai yra ypatingi, nes gali būti sujungti su geoterminiu, dujiniu ar net turimu kieto kuro katilo šildymu....
Read more
24/01/2017 17:28

Vėdinimo sistemos projektavimas

Veikimo principas nieko nesiskiria nuo skirtingo, kuriam rekuperatorius priklauso tipui, skirtumas tik tame, kad skirtingais būdais pašildomas tiekiamas oras. Projektavimas vėdinimo sistemų yra reikalingas ne tik, kad pagrindinias sistemas suvesti į vieną, priimant geriausią variantą. Projekto...
Read more
24/01/2017 17:28

Šilumos siurbliai

Šilumos siurbliai oras-vanduo yra išskirtinė šildymo sistemos ne tik dėl to, kad šildo ypatingai ekonomiškai, kartu šildo vandenį, taip pat nėra didelė ir pradinė investicija. Šie įrenginiai yra ypatingi, nes gali būti sujungti su geoterminiu, dujiniu ar net turimu kieto kuro katilo šildymu....
Read more
24/01/2017 17:26

Šilumos siurbliai

Šilumos siurbliai oras-vanduo yra išskirtinė šildymo sistemos ne tik dėl to, kad šildo ypatingai ekonomiškai, kartu šildo vandenį, taip pat nėra didelė ir pradinė investicija. Šie įrenginiai yra ypatingi, nes gali būti sujungti su geoterminiu, dujiniu ar net turimu kieto kuro katilo šildymu....
Read more
24/01/2017 17:25

Vėdinimo sistemos projektavimas

Veikimo principas nieko nesiskiria nuo skirtingo, kuriam rekuperatorius priklauso tipui, skirtumas tik tame, kad skirtingais būdais pašildomas tiekiamas oras. Projektavimas vėdinimo sistemų yra reikalingas ne tik, kad pagrindinias sistemas suvesti į vieną, priimant geriausią variantą. Projekto...
Read more
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Informacinės technologijos

14/03/2015 08:11

LAVISHOP parduotuvėje SuperTooth automobilinės Bluetooth laisvų rankų įrangos

LaviShop siūlo įsigyti SuperTooth laisvų rankų įrangą, su kuria galėsite vairuoti ir bendrauti saugiai! Pristatome du puikius modelius – SuperTooth BUDDY ir SuperTooth CRYSTAL. SuperTooth BUDDY ir CRYSTAL yra automobilinės Bluetooth laisvų rankų įrangos, kurios susiporuoja Bluetooth ryšiu su Jūsų...
Read more
05/12/2013 10:33

„EDRANA BALTIC“ jau pasiruošusi euro įvedimui

Kaip skaičiuosime pinigus Lietuvoje įvedę eurą? Remiantis BNS apžvalga, vieno didžiausių pasaulio bankų HSBC analitikų prognozė Lietuvai – galimybė 2015 metais įsivesti eurą. Latvija jau pakviesta nuo 2014 metų sausio 1 dienos prisijungti prie euro zonos. Lietuvoje ir kaimyninėje šalyje verslo...
Read more
08/06/2012 16:03

UAB IRTC pristato Informacinę turto valdymo ir atsiskaitymų valdymo sistemą

IRTC - informacinių technologijų įmonė, turinti 15-os metų patirtį Lietuvos ir jau užsienio rinkose, kurianti bei diegianti patikimas automatizuotas duomenų surinkimo bei valdymo ir komercinės apskaitos sistemas, pristato informacinę turto valdymo ir atsiskaitymų valdymo...
Read more