Verslo paskola - galimybė tęsti šeimos tradiciją.

05/10/2012 13:21

„Atidaryti nuosavą maitinimo įstaigą buvo mano svajonė, nes nuo mažens padėjau savo tėvams, žinojau kaip reikia kepti ir virti“,- sako naujos kavinės „Kavinė 33“ savininkas Raimondas Klimas.
„Kavinė 33“ startavo 2012 metų gegužės mėnesį, tad jau gali pasigirti atšventusi 100 dienų sukaktį. Kavinės įkūrimas tai - šeimos verslo pratęsimas. Vis tik verslo pradžia jaunąjį verslininką nustebino „popierizmo“ kiekiais bei valstybės požiūriu į naują verslą. Pradedant savo nuosavą veiklą ir taip reikia rasti atsakymus į daugelį nežinomųjų, įrodyti įvairių lygių įstaigoms, kad gali ir sugebėsi vykdyti veiklą. Jeigu valstybei labiau rūpėtų,tai naujas verslas būtų daugiau remiamas ir pavyktų ženkliai sumažinti nedarbo lygį dalinasi mintimis p. Raimondas.
Pirmą kartą kuriant maitinimo verslą labai svarbu surinkti visą reikalingą informaciją ir įvertinti įvairius aspektus. Raimondui ypatingai padėjo tėvai, kurie praktiškai ir yra naujojo verslo globėjai. Verslo pradžioje taip pat padėjo ir kiti verslininkai. Pavyzdžiui patalpų nuomotojai pirmuosius mėnesius neėmė nuomos mokesčio.
Raimondas atvyrauja, kad Kauno kredito unija kaip verslo partneris tiko labiausiai dėl verslo paskolos sąlygų. Šiek tiek nustebino atsakingas darbuotojų požiūris į paskolos ėmėją ir ypač pastabos analizuojant bei vertinant verslo planą. Tačiau tai paskatino peržiūrėti savo pradines idėjas , buvo naudinga patiems išsigryninti situaciją. Paruoštas verslo planas vertas daugiau nei dešimtuko juokauja jaunasis verslininkas. Imant paskolą verslininkas prašė ne visos reikalingos sumos, o tik tiek kiek trūko iki pilno kavinės atidarymo. Už gautus pinigus buvo pirkti salės baldai, projektorius ir didelis ekranas varžybų transliacijai. „Skaičiuodami investicijas nenumatėm jokių „reprezentacinių“ išlaidų. Automobilius, prabangos dalykus pirksime vėliau, kai jau uždirbsime ir turėsime savų pinigų“, - teigia Raimondas.
Darbo pradžioje sudėtingiausiai sekėsi su darbuotojų parinkimu. Personalo klausimas aktualus ir šiandien. Tik pradėjus veiklą teko atsisveikinti su kai kuriais pagrindiniais darbuotojais, kurių požiūris į darbą buvo labai „valdiškas“. Dabartiniu metu kavinėje dirba penki darbuotojai. Kartu darbuojasi ir pats savininkas bei kiti šeimos nariai, giminės. Šiandien kavinė jau „įsivažiavo“ ir dienos pietų menių susideda iš 5 – 6 patiekalų. Kavinės vadovas ir savininkas sako, kad stengiasi įtikti klientų norams ir pageidavimams. Šiandien kavinė jau turi savo dienos patiekalų „topus“: kepsnelius, kurie yra ypač populiarūs. Kas diena „Kavinėje 33“ dienos pietus valgo apie 100 lankytojų, o papietauti čia galima ir už 3,50 lito.
Pradėjęs nuo „ribotos“ paslaugos – dienos pietų, dabar jau kavinės savininkas planuoja plėsti savo veiklą ir dirbti ilgesnes darbo valandas. „Planuojam pasiūlyti aktyvaus laisvalaikio praleidimo formų: organizuosime žaidimų vakarus, protmušius, sporto varžybų transliacijas“, - dalinasi savo planais Raimondas.
“Maitinimo versle tiesiogiai ir labai stipriai veikia žodinė reklama „iš lūpų į lūpas“, todėl privalome maistą pateikti skaniai, laiku ir reikiamos temperatūros. Manau, kad verslo visumą sudaro detalės, juk laikrodžio veikimui kiekvienas sraigtelis yra vienodai svarbus. Didžiausią dėmesį skiriame maisto kokybei ir darbui su personalu, bet manau, kad žmonės įvertina ir mūsų interjerą, meniu, gerą muziką”, - teigia Raimondas.
Informuojame, kad Kauno kredito unija 2010 m. liepos mėn. 30 d.pasirašė sutartį su verslumo skatinimo fondo valdytoju UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) dėl 50 mln. litų vertės mikrokreditavimo projekto vykdymo ir aktyviai įsiliejo nuo pačios projekto pradžios. Iki rugsėjo 14 dienos Kauno kredito unija jau išdavė 37 mikrokreditavimo paskolas už 2,28 mln. litų. Tai vienas geriausių projekto rezultatų visos Lietuvos respublikos mastu. Nors Kauno kredito unijos veiklos teritorija yra tik Kauno miestas ir rajonas bei Kaišiadorių rajonas. Projektas tęsis iki 2018 metų gruodžio 31 d.
Tarp Kauno kredito unijos narių – paskolos gavėjų yra ir nestandartinių verslų: sėdmaišių dizainas ir gamyba, hostelio įkūrimas, nestandartinių darbo rūbų kirpykloms bei grožio salonams siuvimas, koklių gamyba, vienkartinių indų gamyba, laisvalaikio prekių nuoma, grožio salonai ir daugelis kitų.
Daugiau paie Kauno kredito uniją www.kku.lt

Praeitis ir dabartis - mūsų priemonės, tik ateitis - mūsų tikslas.( B.Paskalis)