Ar didmiesčių merai išdrįs pakelti minimalų atlyginimą savo savivaldybėse?

20/03/2015 20:02

Po kelių savaičių savo pareigas pradės eiti tiesiogiai išrinkti merai. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) primena: jeigu ne visi, tai bent didmiesčių vadovai gali pradėti darbą, tęsėdami vieną iš pažadų - pasirūpinti mažiausias pajamas gaunančiais žmonėmis. Pasak LPSK pirmininko Artūro Černiausko, savivaldybės turi teisę kreiptis į Vyriausybę dėl minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA) padidinimo savo mieste ar rajone. Vilniuje jis galėtų siekti 340 eurų.

„Kiekviena savivaldybė gali inicijuoti trišalės tarybos sukūrimą, kuri kreiptųsi į Vyriausybę dėl didesnio  minimalaus mėnesio atlyginimo nustatymo konkrečioje savivaldybėje. Tarybas sudarytų savivaldos, verslo ir ten esančių profesinių sąjungų atstovai. Suprantama, kad mažosios savivaldybės gal ir neturi realių galimybių padidinti MMA, bet didieji miestai, o ypač – Vilnius dėl to turėtų pasistengti“, – įsitikinęs Artūras Černiauskas.

Jo teigimu, pagal dabar galiojantį Darbo kodeksą savivaldybių trišalės tarybos gali kreiptis į Vyriausybę, kad jos teritorijoje nustatytų MMA, kuris negali būti mažesnis nei yra šalyje, t. y. 300 eurų. Tai ypač būtų naudinga didmiesčiams, kuriuose vidutinis darbo užmokestis (VDU) yra didesnis už respublikos vidurkį ir kuriuose pragyvenimo lygis aukštesnis: Vilniui, Kaunui ar Klaipėdai.

„Minimali alga šiuo metu sudaro 43 proc. šalies VDU, kuris dabar yra kiek daugiau nei 700 eurų. Vilniaus mieste vidutinis uždarbis – per 800 eurų; Klaipėdoje – beveik 777 eurai. Taigi Vilniuje pagal šalies vidurkį minimalus atlyginimas turėtų būti bent 340 eurų. Tai atitiktų ir išlaidas, kurios tikrai didesnės negu mažuose miesteliuose“, – skaičiavo A. Černiauskas.

Taip pat savivalda, verslas ir profesinės sąjungos gali pasirašyti teritorinę kolektyvinę sutartį, pagal kurią tos teritorijos įmonės būtų įpareigotos sukurti darbo apmokėjimo sistemą. Joje aiškiai būtų nustatyta, kad MMA būtų mokamas tik už žemos kvalifikacijos darbą.
„Jei rajone būtų nustatyta darbo apmokėjimo sistema, ji būtų privaloma visiems toje savivaldybėje dirbantiems. Ir viešuosiuose savivaldybių konkursuose už paslaugas negalėtų mokėti mažiau. Taip nebūtų nuskriausti vietiniai gyventojai, kai juose dalyvauja kitų miestų įmonės, – teigė  A. Černiauskas. – Daugiau pajamų gautų ir pačios savivaldybės, mažėtų socialinė atskirtis, nes žmonės gautų didesnes pajamas. Tai, be jokios abejonės, prisidėtų ir prie šešėlio mažinimo”.


Daugiau informacijos:
LPSK pirmininkas A. Černiauskas
arturas.cerniauskas@lpsk.lt
+37067383988
 

Politika

12/05/2015 18:55

Ketvirtadienį prie Seimo mitinguos Lietuvos miškininkai

2012 m. Jeilio universiteto (JAV) mokslininkai, skelbdami kasmetinį Aplinkos gerovės indeksą, mūsų šalį pripažino pirma pasaulyje pagal miškų išsaugojimą. Tačiau Generalinė miškų urėdija ir Aplinkos ministerija siekia keisti veikiančią sistemą ir reorganizuoti pelningai veikiančias organizacijas....
Read more
20/03/2015 20:02

Ar didmiesčių merai išdrįs pakelti minimalų atlyginimą savo savivaldybėse?

Po kelių savaičių savo pareigas pradės eiti tiesiogiai išrinkti merai. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) primena: jeigu ne visi, tai bent didmiesčių vadovai gali pradėti darbą, tęsėdami vieną iš pažadų - pasirūpinti mažiausias pajamas gaunančiais žmonėmis. Pasak LPSK pirmininko...
Read more